Zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Het gaat hierbij om de basisverzekering. Met de zorgverzekering bent u goed verzekerd tegen ziektekosten. Maar hoe werkt het precies?

Om te begrijpen wat een zorgverzekering inhoudt, is het van belang om te weten wat een verzekering nu eigenlijk is. Een verzekering is een overeenkomst tussen twee partijen: een verzekeraar en een verzekeringnemer. Met een verzekering dekt de verzekeringnemer een bepaald risico af dat hij niet zelf wil dragen. De verzekeringnemer betaalt hiervoor maandelijks een vooraf afgesproken premie. Iedereen kan een verzekering afsluiten, en het opzeggen van een verzekering gaat net zo snel.

Wat is een zorgverzekering?
Een zorgverzekering is een verzekering tegen ziektekosten. Dit heet ook wel een ziektekostenverzekering. Iedereen vanaf 18 jaar in Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, hierbij gaat het om de basisverzekering. Het afsluiten van deze verzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont, iedereen die in Nederland werkt en hier loonbelasting betaalt en iedereen die in Nederland komt wonen en al een ziektekostenverzekering in het buitenland heeft. Zij moeten alsnog in Nederland een basisverzekering afsluiten.

Wat zit er in de basisverzekering?
De overheid heeft een wettelijk basispakket samengesteld en geldt voor iedere inwoner Nederland. Elke verzekeraar biedt dit basispakket aan. Hiermee bent u verzekerd voor:

– Een bezoek aan de huisarts.
– Een behandeling in ziekenhuis die wordt uitgevoerd door medische specialisten.
– Een verblijf in het ziekenhuis.
– Spoedeisende hulp over de hele wereld (het in Nederland geldende tarief).
– Vervoer naar het ziekenhuis.
– Kraamzorg en verloskundige hulp.
– Tandartskosten voor verzekerden t/m 17 jaar.
– Geneesmiddelen en medicijnen.
– Psychologische hulp (behalve relatietherapie en werkgerelateerde therapie).
– Therapie├źn (fysiotherapie, logopedie, ergotherapie, etc.)

Wie dat uitgebreider wil hebben, kan een aanvullende verzekering afsluiten. De aanvullende verzekering is een verzekering voor de zorgkosten die niet in het basispakket zitten. U bent niet verplicht een aanvullende verzekering af te sluiten en een verzekeraar is niet verplicht om u als verzekerde te accepteren. Voorbeelden van extra dekkingen die worden aangeboden zijn alternatieve geneeswijzen en brillen en contactlenzen.

Hoe kunt u de zorgverzekering vergelijken?
In Nederland is iedereen dus verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Er is een zeer groot aantal zorgverzekeringen beschikbaar waardoor een goede vergelijking heel belangrijk is. De goedkoopste verzekeraar is namelijk lang niet voor iedereen geschikt. Het vergelijken van zorgverzekeringen kan gemakkelijk online. Veel sites bieden tools aan waarmee u zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Meestal kunnen de verzekeringen vergeleken worden op premie, maar u kunt de zorgverzekeringen ook vergelijken op de voorwaarden. Indien u een zorgverzekering vindt die bij uw wensen aansluit, kunt u eenvoudig een vrijblijvende offerte aanvragen. Indien gewenst, kunt u de meeste zorgverzekeringen ook direct online afsluiten.