Welke dekkingen zijn er voor mijn autoverzekering?

Het verzekeren auto is niet een ding, wat je zo maar even doet. Je zult merken dat tijdens het vergelijken en afsluiten er een aantal termen voorbij zullen komen, waarvan het handig te weten is, wat hiermee nu precies wordt bedoeld. Bij het verzekeren auto dient namelijk te worden gekozen voor een bepaalde dekking. Dit bepaald onder andere het tarief die je hiervoor betaalt. Tevens wordt de prijs bepaald door het aantal schadevrije jaren wat je hebt opgebouwd.

Dekking

De eerste keuze die je moet maken bij het verzekeren auto is de dekking. In Nederland kennen wij drie soorten dekking namelijk: WA, WA beperkt casco en WA volledig casco. Iedereen die in Nederland in een auto rijdt is verplicht zijn verzekeren auto en het wettelijke minimum hierbij is de WA verzekering. Dit is dan ook de goedkoopste, terwijl de WA volledig casco, de duurste is en tevens de meest uitgebreide dekking kent.

Aanvullende dekking

Wanneer je de juiste dekking hebt gekozen, kan je kiezen voor het afsluiten van één of meerdere aanvullende dekkingen voor het verzekeren auto. Een aanvullende verzekering is geen verplichting, maar dient als extra opties naast de verplichte dekking. Je moet hierbij dan denken aan: inzittendenverzekering, rechtsbijstandverzekering, pechhulpverzekering en de no-claim beschermer.

Inzittendenverzekering

Bij het verzekeren auto heb je namelijk niet alleen te maken met jezelf, maar ook met eventuele passagiers. Hierbij moet je denken aan schade, overlijden of blijvende invaliditeit ten gevolge van een ongeluk aan de persoon.

Rechtsbijstandverzekering

Het verdient zeker de aanbeveling om bij het verzekeren auto goed na te denken over het afsluiten van een rechtbijstandverzekering. Deze verzekering vergoedt een deel van de kosten die voortkomen uit een juridisch conflict naar aanleiding van een voorval, waarbij u en uw auto betrokken zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een aanrijding.

Pechhulpverzekering

Je gaat er natuurlijk altijd van uit dat alles goed gaat, maar soms kan het je gebeuren dat je met pech stil komt te staan. Dit breng altijd extra kosten met zich mee en ook dit verdient zeker de nodige aandacht. Soms is uw auto namelijk al automatisch verzekerd tegen pechhulp, wanneer deze bijvoorbeeld nog binnen de fabrieksgarantie valt. Sommige verzekeringen bieden zelfs standaard pechhulp aan, terwijl het ook nog eens zo kan zijn, dat u reeds lid bent van de ANWB of op andere wijze pechhulp ontvangt. Het is raadzaam tijdens het proces van het verzekeren auto hier eens goed naar te kijken, want ook hier valt zeker het nodige te besparen.

No-claimbeschermer

Dit is een nuttige optie, wanneer je al een flinke hoeveelheid schadevrije jaren heb weten op te bouwen. De No-claimbeschermer zorgt ervoor dat het verzekeren auto niet direct een duurdere aangelegenheid wordt, wanneer je betrokken bent geraakt bij een ongeval of wanneer je zelf schade veroorzaakt.

Natuurlijk moet je voor deze optie betalen, maar dit weegt niet op tegen de hogere kosten die je gedurende enkele jaren zult hebben, wanneer je No-claimkorting aanmerkelijk gedaald is. Bij het verzekeren auto geldt in de meeste gevallen, dat deze bescherming alleen van toepassing is bij een volledige dekking, ofwel; volledig casco.

Verder is het zeker heel handig om te weten, dat veel verzekeraars een standaard No-claimbeschermer aanbieden, wanneer u in de catagorie  maximale No-claimkorting valt. Let hier dus goed op bij het verzekeren auto.

Vergelijken autoverzekeringen

U kunt als consument vele tientallen, zo niet wel honderden Euro’s besparen door verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken.

Overstappen kan in vele gevallen er ook voor zorgen dat uw premie zal dalen. Soms is dit ook niet het geval, met name wanneer u bijvoorbeeld onlangs schade hebt veroorzaakt en u bent gedaald in uw No-claimkorting. Dan kan het zijn, dat het verzekeren auto juist een duurdere aangelegenheid kan worden.

Kijk hiervoor dus ook goed in uw zoektocht naar een nieuwe autoverzekering naar de dekking en de daabij behorende voorwaarden.

 

FAQ

 

Hoe zeg ik mijn oude autoverzekering op?

Het opzeggen van uw autoverzekering is afhankelijk van een aantal factoren.

Wanneer u uw verzekeren auto ergens anders wenst te verzekeren, zorgt uw nieuwe verzekeraar er automatisch voor dat uw oude verzekering wordt opgezegd.

Wanneer u uw verzekering volledig wenst stop te zetten, zonder overstappen, dient u uw verzekeraar hiervan schriftelijk op de hoogte te stellen.

 

Wat is Roy Data?

Roy Data is een stichting die gegevens opslaat met betrekking tot het aantal schadevrije jaren van iedere Nederlander. Mocht u om welke reden dan ook niet bekend zijn met het aantal schadevrije jaren wat u heeft opgebouwd, kunt u bij de Stichting Roy Data deze altijd opvragen.

 

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Bij het verzekeren auto hoort een polis. Op deze polis kunt u in principe achterhalen hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Uw verzekeraar is wettelijk verplicht deze te vermelden op elke polis.

Wat moet ik doen als ik schade aan mijn auto heb?

U dient bij een geval van schade, een schadeformulier in te vullen. Indien er sprake is van een tegenpartij, dient u beiden deze volledig in te vullen. Vergeet geen foto’s te maken van de situatie ter plekke. Deze kunnen in een later stadium namelijk nuttig zijn in het geval van twijfel bij één van de verzekeraars. Bij het verzekeren auto krijgt u een schadeformulier meestal meegestuurd met de polis. Tevens is het tegenwoordig mogelijk dit formulier digitaal en via een app op te sturen naar uw verzekeraar.

 

Wat het opzegtermijn van mijn autoverzekering?

U heeft een wettelijke opzegtermijn van één maand. Houdt hiermee dus rekening, wanneer u uw verzekeren auto ergens anders wenst te gaan verzekeren of deze volledig wilt opzeggen.

 

Moet ik maandelijks, jaarlijks of per kwartaal mijn premie betalen?

Bij de meeste verzekeraars kunt u kiezen hoe u uw premie wenst te betalen. Let hier dus goed op bij het opnieuw verzekeren auto, dat u de door uw gewenste betalingstermijn overweegt en uitkiest.

 

Krijg ik te maken met een eigen risico?

Kijk tijdens het proces van verzekeren auto naar de voorwaarden. In de meeste gevallen kunt u de hoogte van het eigen risico zelf bepalen