Welke soort autoverzekering past het beste bij mij?

Als je een verzekering wilt afsluiten dan wil je natuurlijk weten wat het beste voor jou is. Meestal wordt aan de hand van de leeftijd van je auto. Is je auto nog wat nieuwer, dan is het de moeite waard om extra te verzekeren. Is je auto een stuk ouder dan kan je vaak beter volstaan met een simpele WA-verzekering zonder extra toevoegingen.
In het algemeen kun je als leidraad de volgende criteria aanhouden met betrekking tot de leeftijd van de auto in relatie tot het type verzekering dat je zou moeten afsluiten:

  • Je auto is niet ouder dan vijf jaar en dus zo goed als nieuw. In dit geval kun je het beste een WA-verzekering met volledig casco afsluiten. Het loont de moeite om alle schade te verzekeren, omdat je auto nog een hoge waarde vertegenwoordigt.
  • Als je auto tussen de zes en de tien jaar oud is dan kun je volstaan met een WA-verzekering met beperkt casco. Het is handig om de meest voorkomende schade te dekken, maar allrisk is niet meer nodig.
  • Is je auto ouder dan tien jaar? Sluit dan een standaard WA-verzekering af. De extra kosten van een verzekering met beperkt of volledig casco wegen niet meer op tegen de waarde die jouw auto nog heeft.

Bij de bovenstaande uitleg wordt natuurlijk uitgegaan van een standaard auto. Voor bijvoorbeeld een hele bijzondere auto van een duur merk of een oldtimer kunnen andere periodes van toepassing zijn.
Kies geen dure maar een simpele auto
Als je een auto koopt die erg snel is en die bij schade duur is om te repareren, dan zal je dit merken in je verzekeringspremie. De verzekeraar berekent dit soort dingen door in jouw autoverzekering. Kies als eerste auto dus een degelijke simpele, liefst tweedehandse, auto.

Zorg dat je niet teveel risico neemt op de weg
De risicoprofielen liegen niet. Jongeren nemen meer risico en hebben minder ervaring. De cijfers zijn echter een gemiddelde. Jij kan invloed uitoefenen op jouw situatie. Neem geen extra risico. Rij niet te snel en rust voldoende uit voordat je de weg op gaat.

Blijf eerlijk, frauderen heeft geen zin!
Als je slim denkt te zijn door een verzekering op naam van je ouders af te sluiten dan heb je het mis! Als dit uitkomt dan kan dat betekenen dat de verzekering niks betaalt en dat je zelf alles uit eigen zak zal moeten betalen. Met autoschade en soms zelfs ziekenhuiskosten kan dit flink in de papieren lopen, niet doen dus! Je eigen auto moet je altijd zelf verzekeren.
Wel kan je ervoor kiezen om geen auto te nemen en af en toe de auto van je ouders te lenen, dat is natuurlijk geen probleem.