Wat is een uitvaartverzekering?

Men zegt wel eens gekscherend dat twee dingen in het leven zeker zijn: dat men belasting moet betalen en dat men overlijdt. Beide zijn feiten, maar op het overlijden rust in sommige sferen nog een taboe. Dat is echter niet nodig. Heb je bijvoorbeeld ooit nagedacht of gesproken over een uitvaartzekering? Een uitvaartverzekering is absoluut aan te raden. Niet alleen voor jezelf, maar ook zeker voor je nabestaanden.

Zoals de naam het al zegt, heeft een uitvaartverzekering betrekking op de uitvaart. Een kenmerk van een uitvaart is dat dit behoorlijk kostbaar is. Men wil een mooi afscheid en dat uit zich in een relatief duur prijskaartje. Bij een uitvaartverzekering betaal je maandelijks, of jaarlijks, een bepaald bedrag.

Het doel van een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is dus bedoeld om de kosten voor je uitvaart te verzekeren. Het klinkt wellicht cru, maar die uitvaart ga je zelf niet meer mee maken. Hoezo zou je dan een uitvaartverzekering afsluiten? Wel, een uitvaartverzekering sluit je af in het belang van je nabestaanden.

Mocht jij (plotseling) overlijden, komt er een hoop af op je nabestaanden. Je nabestaanden moeten je uitvaart regelen en hebben tevens te maken met een hoop verdriet. Als jij een goede uitvaartverzekering hebt afgesloten, hoeven je nabestaanden zich geen zorgen te maken over de kosten van de uitvaart. Dat is een geruststellende gedachte voor je nabestaanden.

In Nederland bestaan er meerdere verzekeringsmaatschappijen die een uitvaartverzekering aanbieden. Een uitvaartverzekering is echter niet zomaar een verzekering. Nee, je hebt de keus uit vele verschillende soorten uitvaartverzekeringen.

 

Natura uitvaartverzekering

Hierbij wordt de uitvaart door een uitvaartondernemer geregeld. De verzekering betaalt de diensten en producten die opgenomen zijn in de verzekering. Hierbij kan je denken aan de kist, een bloemstuk, een advertentie in de krant en een dienst.

De natura uitvaartverzekering zorgt ervoor dat de afgesproken kosten vergoedt worden. Hierbij speelt de hoogte van het bedrag geen rol. Men volgt simpelweg datgene wat afgesproken is met de verzekeringnemer.

Het is bij een uitvaartverzekering wel noodzakelijk om te beseffen dat niet alle diensten verzekerd zijn. Een urn, een grafsteen of volgauto’s vallen bijvoorbeeld niet onder deze verzekering.

 

Kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering worden niet de daadwerkelijke kosten vergoedt. Nee, de nabestaanden krijgen een vast bedrag uitgekeerd. Dit bedrag is vooraf bepaald en het is daardoor noodzakelijk dat dit bedrag af en toe geïndexeerd wordt.

Bij deze verzekering zijn de nabestaanden vrij om te bepalen waar men de uitvaart wilt laten verzorgen.

 

Natura sommenverzekering

De natura sommenverzekering lijkt op de kapitaalverzekering. Het belangrijkste verschil is dat het bedrag door de nabestaanden aan de uitvaart besteed moet worden. Bij een kapitaalverzekering kunnen de nabestaanden het overgebleven geld eventueel aan andere zaken besteden. Bij een natura sommenverzekering is dat niet mogelijk.

Ook bij deze vorm van uitvaartverzekering wordt het uit te keren bedrag vooraf bepaald.

 

FAQ:

Is een uitvaartverzekering aan te raden?

Ja, dat is het zeker. Een gemiddelde uitvaart kost ongeveer 7.000 euro. Als jij overlijdt, zullen je nabestaanden dus met een dergelijke kostenpost zitten. Als jij echter een uitvaartverzekering afsluit, hebben je nabestaanden hier geen kosten aan en geen zorgen over.

 

Hoe wordt de premie van een uitvaartverzekering bepaald?

De premie van een uitvaartverzekering wordt door meerdere componenten bepaald:

 

  • Het soort verzekering en de daarbij behorende uitkering;
  • De looptijd van de premie;
  • De leeftijd van de verzekerde;

 

Door bovenstaande componenten is het mogelijk dat er een verschil in de premie tussen uitvaartverzekering A en uitvaartverzekering B zit. Vergelijk daarom de verscheidene uitvaartverzekeringen goed; niet alleen op prijs, maar ook op voorwaarden.