WA-verzekering

Wat is een WA-verzekering voor je Auto precies?

Het kan soms nog wel eens verwarrend zijn. Een WA-verzekering, een autoverzekering of toch een aansprakelijkheidsverzekering? Wat houdt elke verzekering nou precies in en welke heb ik nodig voor mijn auto?
Voor de wet is elke persoon verplicht om voor zijn of haar auto een WA-verzekering af te sluiten. Met dit type verzekering wordt de schade vergoed die wordt veroorzaakt door jouw auto aan personen of spullen die eigendom zijn van iemand anders. In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt schade aan je eigen auto niet vergoed!

Wat is het verschil tussen een WA-verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering?

Deze termen worden vaak verward. Er is dan ook weinig verschil tussen beide vormen van verzekeringen. Het verschil tussen de twee is dat een WA-verzekering verplicht is en een aansprakelijkheidsverzekering niet. Wij zijn geïnteresseerd in een verzekering voor de auto en die is verplicht. Vandaar dat de verzekering die de aansprakelijkheid tijdens gebruik van je auto dekt een WA-verzekering is. Het is niet toegestaan om onverzekerd rond te rijden in een auto.

Welke vormen zijn er precies van een WA-verzekering voor je auto?

Voor je autoverzekering kun je verschillende dekkingen kiezen. Je kunt je WA-verzekering aanvullen met extra dekking van de schade. Zo kan je een verzekering met beperkt casco afsluiten, of kan je kiezen voor een WA-verzekering met volledig casco. Deze aanvullingen zijn niet verplicht, je kan dus ook gewoon een basis WA-verzekering afsluiten. We gaan hieronder wat dieper in op de onderdelen die gedekt zijn door de verschillende vormen van autoverzekeringen.

Wat wordt gedekt door een WA-verzekering zonder verdere aanvullingen?

De basis WA-verzekering heb je nodig om te zorgen dat schade aan derden en tweezijdige schade is gedekt. Het is goed om je te realiseren dat alleen schade aan andere personen en materialen zijn gedekt. Je eigen auto valt hier normaal gesproken niet onder.

Dekking van een WA-verzekering met beperkt casco

Bij een verzekering met beperkt casco, ook wel WA plus genoemd, wordt als aanvulling ook nog specifieke schade aan jouw auto vergoed. Dit is dus niet alle schade!
Zo heb je bijvoorbeeld vaak de volgende extra dekking op je eigen auto bij een beperkt casco: brandschade, diefstal, ruitschade zoals bijvoorbeeld een sterretje of erger, schade aangebracht door natuurgeweld of schade aan dieren.

De extra voordelen van een WA-verzekering met volledig casco

Als je een verzekering met volledige casco hebt dan wordt dit ook wel een allrisk verzekering genoemd. Je eigen auto is dan ook verzekerd tegen schade door je eigen toedoen.