Soorten autoverzekeringen

Welkom in de wondere wereld van de autoverzekeringen. Ga jij binnenkort een nieuwe auto aanschaffen? Je zal dan de keuze hebben uit zéér veel verschillende autoverzekeringen. Dat geldt overigens ook als je een tweedehandse auto aanschaft. Conform de Nederlandse wet dient namelijk élke auto een geldende verzekering te hebben.

In Nederland bestaan er meerdere soorten autoverzekeringen. De meest voorkomende vormen zijn WA en allrisk. Het verschil tussen beide verzekeringen is erg duidelijk. Dat uit zich uiteindelijk ook in een prijskaartje; een WA verzekering is goedkoper dan een allrisk verzekering. Maar, een allrisk verzekering is weer een stuk uitgebreider. Waar kies jij voor?

Twee soorten WA auto verzekeringen

Overigens bestaan er bij de WA verzekering ook nog verschillende vormen.
Een WA auto verzekering is in de basis voor schade die je aan anderen toebrengt. Als jij met je auto tegen een andere auto aanrijdt, kan je hiervoor je WA verzekering aanroepen. De schade aan de auto van de ander wordt dan gedekt. Maar, de schade voor je eigen auto wordt helaas niet gedekt.

Je kan echter ook kiezen voor een WA beperkt casco. Daarbij is ook schade aan je eigen auto door verschillende omstandigheden gedekt. Dit geldt bijvoorbeeld bij brand, diefstal, ruitbreuk, een aanrijding met een dier en bij hagel.

Als je een oude auto koopt (lees; 8 jaar of ouder) is het aan te raden om te kiezen voor een WA verzekering.
Als je een auto koopt die tussen de 4 jaar en 8 jaar oud is, is het aan te raden om te kiezen voor een WA beperkt casco verzekering.

Als je een gloednieuwe auto koopt, is het aan te raden om te kiezen voor een allrisk verzekering.

Allrisk auto verzekering

Zoals de naam het al zegt, ben jij bij deze vorm van autoverzekering volledig verzekerd.
Als je een aanrijding hebt met een andere auto, valt de schade aan beide auto’s onder de dekking. Dat geldt eveneens voor schade die ontstaan is door bijvoorbeeld brand, diefstal, ruitbreuk, overstroming of hagel.

Een allrisk auto verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering, maar daarbij ook de duurste.

Uitzonderingen
We hebben hierboven uitgelegd wat een Allrisk autoverzekering is. We gaven daarbij aan dat de schade aan beide auto’s, in geval van een aanrijding, gedekt is. Dat is echter niet altijd waar; er zijn namelijk enkele uitzonderingen. Wij hebben de meest voorkomende uitzonderingen op een rijtje gezet:

– Als de bestuurder van de auto geen rijbewijs heeft. De verzekeringsmaatschappij is dan niet verplicht de schade te dekken.
– Als er sprake is van opzet. Heb je bijvoorbeeld met opzet een aanrijding of schade veroorzaakt? Dan is de verzekeringsmaatschappij ook niet verplicht om de schade uit te keren.
– Als er sprake is van een straatrace. Neem je deel aan een straatrace? Ook dan is je auto niet verzekerd en zal je verzekeringsmaatschappij de schade niet dekken.
– Als je dronken bent of onder invloed van drugs. Ook hierbij is de verzekeringsmaatschappij niet verplicht om de schade te dekken.

Premiebepaling

Bij autoverzekeringen speelt de premie uiteraard ook een bepalende factor. Hoeveel geld wil jij uitgeven aan een autoverzekering? En aan welke voorwaarden hecht je waarde?
Wij willen je graag op het hart drukken om niet alleen naar het prijskaartje te kijken. Een goede autoverzekering is uiteindelijk een geslaagde mix tussen een gunstig prijskaartje en gunstige voorwaarden.

FAQ:

Ben je verzekerd als je dronken in een auto rijdt?

Nee, je bent dan absoluut niet verzekerd. Of in ieder geval; de verzekeringsmaatschappij is dan niet verplicht om de geleden schade te dekken. Dat geldt ook bij andere specifieke situaties; lees daarvoor het kopje ‘Uitzonderingen’ hierboven.

Wat is het belang van schadevrije jaren?

In de wondere wereld van de autoverzekering is de term ‘schadevrije jaren’ ook een veelgehoorde. Als jij aantoonbaar schadevrije jaren hebt, kan dit een positieve invloed hebben op de hoogte van de premie.
Het kan dus erg lonend zijn om ervoor te zorgen dat je schadevrije jaren opbouwt!