Scooterverzekering

Scooterverzekering afsluiten

In Nederland rijdt een zeer groot aantal mensen op een scooter. Waar velen echter niet over nadenken is dat scooters jaarlijks een aanzienlijke schade veroorzaken: niet alleen materieel maar ook fysiek. Daarom is het in Nederland verplicht om een scooterverzekering af te sluiten. Met een scooterverzekering kunt u namelijk goed verzekerd én zonder zorgen op de scooter stappen.

Om te begrijpen wat een scooterverzekering inhoudt, is het van belang om te weten wat een verzekering nu eigenlijk is. Een verzekering is een overeenkomst tussen twee partijen: een verzekeraar en een verzekeringnemer. Met een verzekering dekt de verzekeringnemer een bepaald risico af dat hij niet zelf wil dragen. De verzekeringnemer betaalt hiervoor maandelijks een vooraf afgesproken premie. Iedereen kan een verzekering afsluiten, en het opzeggen van een verzekering gaat net zo snel.

Wat is een scooterverzekering?
Een scooterverzekering kunt u vergelijken met een autoverzekering. De scooterverzekering dekt de materiële en fysieke schade die u met een scooter kunt veroorzaken. In Nederland is een scooterverzekering verplicht. Dankzij deze verplichting hebben alle verkeersdeelnemers de garantie dat ze een schadevergoeding ontvangen zodra ze door de schuld van een (andere) scooterbestuurder schade leiden. Indien gewenst kan deze verplichte dekking uitgebreid worden zodat ook schade aan de eigen scooter onder de dekking van de scooterverzekering valt.

De scooterverzekeringen kunnen net als de autoverzekering worden onderverdeeld naar de geboden dekking. Er zijn drie verschillende soorten verzekeringen: WA, WA + casco en WA + volledig casco. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, dekt de WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) autoverzekering de schade die met een scooter veroorzaakt wordt waarvoor de eigenaar van de scooter wettelijk aansprakelijk is. Iedere scooterbezitter is verplicht om de scooter minimaal WA te verzekeren. Op het moment dat er met die verzekerde scooter schade aan andere personen of voertuigen veroorzaakt wordt, dan valt die schade binnen de dekking van de WA scooterverzekering. Een scooterverzekering met WA + beperkt casco biedt naast de verplichte WA-dekking ook dekking tegen schade aan de eigen scooter. Als de eigenaar van de scooter schade aan de eigen scooter krijgt, biedt deze verzekering dekking. Een WA + volledig casco wordt ook wel een all riskverzekering genoemd. De all risk scooterverzekering kent een uitgebreidere dekking dan de beperkt casco verzekering. Bij de all risk verzekering is schade aan de eigen scooter in de meeste situaties gedekt. Alleen als de schade het gevolg is van een aantal speciaal beschreven gebeurtenissen, wordt de schade niet vergoed. Voorbeelden van deze uitsluitingen zijn opzettelijke schade en schade die ontstaat als de bestuurder onder invloed is van drugs of alcohol.

Hoe kunt u een verzekering voor uw scooter afsluiten?
Heeft u een scooter gekocht en wilt u een verzekering afsluiten? Er is een zeer groot aantal scooterverzekeringen beschikbaar waardoor een goede vergelijking heel belangrijk is. De goedkoopste verzekeraar is namelijk lang niet voor iedere situatie geschikt. Het vergelijken van scooterverzekeringen kan gemakkelijk online. Veel sites bieden tools aan waarmee u scooterverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Meestal kunnen de verzekeringen vergeleken worden op premie, maar u kunt de scooterverzekeringen ook vergelijken op de voorwaarden. Indien u een scooterverzekering vindt die bij uw wensen aansluit, kunt u eenvoudig een vrijblijvende offerte aanvragen. Indien gewenst, kunt u de meeste scooterverzekeringen ook direct online afsluiten.