Rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Als u weleens een geschil heeft gehad, dan bent u vast bekend met de term rechtsbijstand. Een rechtsbijstandverzekering verzekert u van juridische bijstand bij een geschil, in de vorm van advies of bijstand. Bijvoorbeeld als u een conflict krijgt, of als u een verkeersongeval meemaakt die een vervelende nasleep heeft. Met de rechtsbijstandverzekering bent u goed verzekerd tegen de kosten van benodigde rechtshulp.

Om te begrijpen wat een rechtsbijstandverzekering inhoudt, is het van belang om te weten wat een verzekering nu eigenlijk is. Een verzekering is een overeenkomst tussen twee partijen: een verzekeraar en een verzekeringnemer. Met een verzekering dekt de verzekeringnemer een bepaald risico af dat hij niet zelf wil dragen. De verzekeringnemer betaalt hiervoor maandelijks een vooraf afgesproken premie. Iedereen kan een verzekering afsluiten, en het opzeggen van een verzekering gaat net zo snel.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?
Een rechtsbijstand-verzekering is een speciale verzekering die vergoeding biedt voor kosten van benodigde rechtshulp. Een rechtsbijstandverzekering kan dekking bieden op diverse vlakken, oftewel modules. Voorbeelden van deze modules zijn fiscaliteit en sociale wetgeving (inkomen en werk), verkeer en wonen. Het hangt af van de modules die u kiest in welke gevallen u precies aanspraak kunt maken op hulp en ondersteuning van uw rechtsbijstand verzekering. U kunt hierbij vaak ook kiezen voor juridische hulp in het buitenland, bijvoorbeeld voor problemen gedurende een vakantie.

Een rechtsbijstandverzekering kan behalve bij conflicten ook uitkomst bieden in het geval van strafvervolging. Wanneer u te maken krijgt met strafvervolging voor een misdrijf of overtreding, dan kan het zijn dat u via uw rechtsbijstand-verzekering recht hebt op rechtshulp gedurende het verloop van de strafzaak. Het is in zo’n geval wel noodzakelijk dat de betreffende zaak binnen de door u verzekerde modules valt. Wanneer u bijvoorbeeld een rechtsbijstand verzekering voor verkeer heeft afgesloten, biedt dit logischerwijs geen recht op juridische bijstand in een strafzaak op fiscaal gebied.

Hoe kunt u de rechtsbijstandverzekering afsluiten?
Er is een groot aantal rechtsbijstand-verzekeringen beschikbaar waardoor een goede vergelijking heel belangrijk is. De rechtsbijstandverzekeringen kunnen aanzienlijk in prijs verschillen. Wanneer u juridische hulp echter zelf moet bekostigen, is de kans groot dat u uiteindelijk een stuk duurder uit bent dan wanneer u besluit premie te betalen voor een goede rechtsbijstandverzekering. Het vergelijken van rechtsbijstandverzekeringen kan gemakkelijk online. Veel sites bieden tools aan waarmee u de verzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Meestal kunnen de verzekeringen vergeleken worden op premie, maar u in het geval van de rechtsbijstandverzekering is het ook zeker van belang om goed op de voorwaarden te letten. Indien u een rechtsbijstandverzekering vindt die bij uw wensen aansluit, kunt u eenvoudig een vrijblijvende offerte aanvragen. Indien gewenst, kunt u de meeste rechtsbijstandverzekeringen ook direct online afsluiten.