Overstappen zorgverzekering

 

Tot het nieuwe jaar heeft iedereen boven de 18 jaar de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Voor veel mensen spelen de kosten bij de keuze voor een andere verzekering een steeds grotere rol. Op jaarbasis kan dit wel tot enkele honderden euro’s schelen. Bovendien bieden sommige verzekeringsmaatschappijen zelfs een overstapkorting aan wanneer u naar de verzekeraars overstapt. Uit onderzoek blijkt echter dat de meeste mensen bij hun huidige zorgverzekeraar blijven en dat ze dus in feite meer betalen dan wat mogelijk is.

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006, zijn er mensen die voor de jaarwisseling overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Het overstappen naar een andere zorgverzekeraar mag namelijk jaarlijks per 1 januari. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om tussentijds over te stappen naar een ander verzekeraar. Hierdoor zijn de verzekeraars genoodzaakt om hun premies te verlagen zodat het aantrekkelijker wordt voor de consumenten.

Waarom blijft de meerderheid toch bij zijn huidige verzekeraar? In de meeste gevallen is het onwetendheid. Veel mensen denken dat het misschien een tientje per maand scheelt en willen er niet teveel moeite voor doen. Echter is het verschil in sommige gevallen groter dan men denkt.

 

Kosten zorgverzekering

Het is wettelijk verplicht dat iedereen in Nederland minimaal een basiszorgverzekering heeft. Het basispakket bestaat uit de standaardzorg , waarbij de veelgebruikte geneeskundige zorg, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, fysiotherapie(beperkt), psychische worden vergoed. De tandheelkundige zorg en de ziekenvervoer worden voor een deel vergoed. De kosten voor een basiszorgverzekering verschillen per verzekeringsmaatschappij verschillen, terwijl de inhoud van het pakket door de overheid is vastgesteld. Het is daarom ook raadzaam om voor de jaarwisseling alle verzekeraars met elkaar te vergelijken indien u over wilt stappen naar een andere zorgverzekeraar.
Aanvullende verzekering kosten

De zorg dat niet gedekt wordt door het basispakket kan gedekt worden door het afsluiten van een aanvullend pakket. Net als bij het basispakket verschillen de zorgverzekeringskosten bij het aanvullende pakket per verzekeraar. Bovendien hebben de verzekeringsmaatschappijen geen acceptatieplicht wat voor het basispakket wel geldt. De verzekeraar heeft het recht om u te weigeren wanneer u niet aan de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij voldoet.

In de meeste gevallen zal u, voordat u geaccepteerd wordt voor een aanvullende verzekering, getest worden door middel van een aantal vragen om de status van uw gezondheid te achterhalen. Wanneer u over wilt stappen is het daarom ook raadzaam om u goedkeuring af te wachten voordat u uw huidige verzekering stopzet.

In de meeste gevallen kunt u een dekkingsgraad per zorg aangeven bij het aanvullende pakket. U kunt dan aangeven tot hoever u verzekert wilt worden in een bepaalde zorg. Op basis van de hoogte van de dekkingsgraad wordt de hoogte van de premie vastgesteld. Doordat de verzekeringsmaatschappijen vooral concurreren op basis van prijs, heeft u een grote kans dat een goedkopere verzekeraar vindt, dan de uw huidige verzekeraar.

 

Eigen risico zorgverzekering

Sinds dat de no-claim regeling vervallen is bestaat er een verplichting dat u een eigen risico moet betalen. Het eigen risico geldt niet voor consumenten onder de 18 jaar. De overheid heeft de eigen risico vastgelegd op 350 euro. De medische kosten die u onder dit bedrag maakt zullen niet vergoed worden. Om de maandelijkse zorgpremie te verlagen is de vrijwillige eigenrisico in het leven geroepen. U kunt de eigen risico verhogen tot 720 euro. Hoe hoger uw eigenrisico, des te lager de zorgpremie die u moet betalen.

 

Werkgeversbijdrage zorgverzekering

 

Een werkgever of een uitkeringsinstantie is verplicht u een vergoeding te geven voor uw zorgverzekering. Dit wordt ook wel een werkgeversbijdrage zorgverzekering genoemd. Het is wettelijk verplicht dat u een inkomensafhankelijke bijdrage voor uw zorgverzekering moet betalen wanneer u 18 jaar of ouder bent. Deze vergoeding wordt automatisch van uw loon ingehouden om de inkomensafhankelijke bijdrage te vergoeden.