Hoe duur is een autoverzekering?

De kosten voor een autoverzekering variëren enorm. Er zijn allerlei factoren die meespelen wanneer u een autoverzekering gaat afsluiten. Zo kunt u denken aan het aantal schadevrije jaren, het type voertuig, de leeftijd van het voertuig en de leeftijd van de bestuurder. Al deze factoren spelen mee in het bepalen van de hoogte van de premie. Een jonge bestuurder, zonder schadevrije jaren met een nieuwe auto zal dus een stuk meer premie betalen dan een oudere bestuurder met een aantal schadevrije jaren en een oudere auto. Wat de premiekosten in uw situatie zullen zijn, kunt u berekenen via de onderstaande vergelijker. Wanneer u uw gegevens invoert zal de verzekeringsmaatschappij de hoogte van de premie bepalen.

 

Schadevrije jaren

Schadevrije jaren zijn de jaren dat u een auto verzekerd zonder enige vorm van schade. Wanneer u uw auto al vijf jaar verzekerd en nog nooit schade heeft veroorzaakt, heeft u dus vijf schadevrije jaren. Schadevrije jaren kunt u vaak gemakkelijk meenemen wanneer u overstapt op een andere verzekeringsmaatschappij. Het aantal schadevrije jaren is vaak bepalend voor de hoogte van de premie. Wanneer u veel schadevrije jaren heeft, betaald u vaak minder premie dan wanneer u geen schadevrije jaren heeft.  Wanneer u van plan bent om van verzekeringsmaatschappij te veranderen, is het aan te raden om te bekijken wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot schade vrije jaren overnemen.

 

Is een autoverzekering verplicht?

Wanneer u een auto bezit, bent u verplicht op een autoverzekering af te sluiten. Ook wanneer u niet met de auto rijdt, dient u een autoverzekering te hebben. De auto kan namelijk ook schade aanbrengen terwijl hij geparkeerd staat. Er is echter één uitzondering. Wanneer u uw kenteken schorst, hoeft u uw auto niet te verzekeren. De auto mag dan vanzelfsprekend niet op de openbare weg gestald worden. De auto dient op uw eigen terrein achter een hek of deur gestald te worden. Een kenteken schorsen kan heel gemakkelijk online bij het RDW. De kosten hiervan zijn op de website aangegeven.

 

Mag ik onverzekerd rijden?

Een autoverzekering afsluiten is dus verplicht. Het is dan ook zeer onverstandig om onverzekerd rond te gaan rijden. Wanneer u staande gehouden wordt zult u een hoge boeten opgelegd krijgen. De boete is echter niet hetgeen waar u zich het meeste zorgen over moet maken. Wanneer u betrokken bent in een ongeval bent u namelijk niet verzekerd. De kosten voor reparatie en opname in het ziekenhuis kunnen schrikbarend snel hoog oplopen. U zult in dit geval zelf voor de kosten op moeten draaien. Het is dus niet alleen strafbaar om onverzekerd rond te rijden, maar ook nog eens heel erg onverstandig.