Caravanverzekering afsluiten

Om een verzekering voor een caravan aan te vragen dient u bij vrijwel alle verzekeraars een aantal gegevens aan te leveren. Het gaat hierbij onder meer om de volgende gegevens:
Gewenste ingangsdatum
Jaar van aankoop van de caravan
Bouwjaar
Gebruik
Of u de eerste eigenaar bent
Of u hagelschade wilt meeverzekeren
Aantal jaren schadevrij
Soort caravan (toercaravan, vouwkampeerwagen, stacaravan)
Nieuwwaarde + eventueel nieuwwaarde voortent en / of luifel
Aankoopwaarde
Waarde van de aanbouw
Waarde van de inboedel

Daarnaast is het soms nodig om gegevens over de premie op te geven. Het gaat hierbij om een betalingstermijn van een maand, kwartaal, half jaar of jaar. De hoogte van de premie is afhankelijk van de gekozen dekking.

Uw huidige caravanverzekering kunt u altijd opzeggen. Dit kunt u doen per mail of brief. Als de verzekering langer dan een jaar loopt, kunt u deze altijd opzeggen. Hierbij geldt een opzegtermijn van een maand. In sommige gevallen kunt u de verzekering ook per dag opzeggen. Wat handig is bij het afsluiten van een caravanverzekering, is dat de nieuwe verzekeraar uw huidige caravanverzekering ook kan stopzetten.

Goedkope caravanverzekering

Een goedkope caravanverzekering afsluiten kan bij verschillende verzekeraars. Als u op zoek bent naar een goedkope caravanverzekering, is het aan te raden om uw zoektocht te beginnen op een vergelijkingswebsite. Bij een goedkope caravanverzekering moet u zich niet blindstaren op de mogelijk te betalen premie, want dan kunt u wel eens bedrogen uitkomen. Bij het vergelijken van een goedkope caravanverzekering geldt dan ook de volgende vuistregel: de goedkoopste verzekering is niet altijd de beste.

Het is naast de hoogte van de premie net zo belangrijk om te kijken naar de dekking en de polisvoorwaarden. Veel verzekeraars hebben polisvoorwaarden die moeilijk leesbaar zijn en soms zijn deze ook niet altijd even transparant. Stel u zelf bij het vergelijken van de verzekering in ieder geval de volgende vragen: welk soorten schaden worden er gedekt en welk bedrag keert de verzekeraar uit in het geval van schade? De hoogte van het eigen risico en de verzekerde bedragen zijn bij de bepaling van de hoogte van de premie bepalend.
Het is ook mogelijk om de premie van uw huidige caravanverzekering te verlagen. Dit doet u door uw eigen risico te verlagen of de verzekerde bedragen te verlagen. Als u er niet uitkomt, is het verstandig om extra informatie in te winnen bij een specialist.

Vergelijk caravanverzekering

Het afsluiten van een verzekering voor een caravan kan tegenwoordig online. Op veel verschillende (onafhankelijke) websites kunt u verzekeringen met elkaar vergelijken. Op basis van uw situatie kunt u eenvoudig de beste verzekeraar kiezen. Op de meeste websites worden de grotere verzekeringsmaatschappijen meegenomen. Zo vindt u snel de goedkoopste verzekering. Aanbieders van caravanverzekeringen zijn onder meer ANWB, Unive, FBTO, Generali, Europeesche, Inshared en CaravanGarant.

Is een caravanverzekering verplicht?

Jaarlijks gaan veel Nederlanders op pad met hun caravan. Hoewel het niet verplicht is om een caravan te verzekeren, doen veel mensen dit wel. Dit is zeker niet onverstandig, want jaarlijks hebben veel mensen te maken met een beschadigde caravan. Onderweg of op plaats van bestemming kan een stacaravan, vouwwagen of caravan door wat voor reden dan ook beschadigd raken.
Heeft u nog geen caravanverzekering of bent u van plan een caravan aan te schaffen, dan is het zeker aan te raden om een verzekering af te sluiten. De volgende verzekeringen vallen onder een caravanverzekering: de stacaravanverzekering, de vouwwagenverzekering en de toercaravanverzekering.

U kunt zich bij een caravanverzekering verzekeren tegen de volgende schades: storm, vernieling, botsing, omslaan, schade als gevolg van brand, stallingschade, lawines, diefstal, lekkage en andere van onheilen van buitenaf. De inboedel is ook verzekerd tegen de gevolgen van diefstal, lekkage of brand.

Eenmaal u de caravan heeft gekoppeld aan uw auto, maakt de caravan onderdeel uit van het verkeer. In dat geval is de caravan een verlengstuk van uw auto. Wanneer u met de caravan schade veroorzaakt bij een andere weggebruiker wordt dit gedekt door de autoverzekering. Schade aan de caravan wordt gedekt door de caravanverzekering. De WA-verzekering van uw auto geldt dus ook voor uw caravan. U hoeft dus alleen te kijken naar een WA-plus of allrisk dekking.

U heeft bij het afsluiten van een verzekering de keus uit volledig casco en beperkt casco. Met volledig casco kiest u de meest uitgebreide dekking en bij beperkt casco bent u alleen verzekerd tegen ruitbreuk en diefstal. Bij sommige verzekeraars moet u zelf zorgen voor diefstalpreventie. Bij bijvoorbeeld de ANWB dient u de caravan te voorzien van een wielklem en/of een door SCM goedgekeurd disselslot op het moment dat u de caravan achterlaat zonder toezicht.

Goedkoopste camperverzekeringen direct vergelijken