Bromfietsverzekering

Bromfietsverzekering afsluiten

In Nederland rijdt een zeer groot aantal mensen op een bromfiets. Waar velen echter niet over nadenken is dat bromfiets jaarlijks een aanzienlijke schade veroorzaken: niet alleen materieel maar ook fysiek. Daarom is het in Nederland verplicht om een bromfietsverzekering af te sluiten. Met een bromfietsverzekering kunt u namelijk goed verzekerd én zonder zorgen op de bromfiets stappen.

Om te begrijpen wat een bromfietsverzekering inhoudt, is het van belang om te weten wat een verzekering nu eigenlijk is. Een verzekering is een overeenkomst tussen twee partijen: een verzekeraar en een verzekeringnemer. Met een verzekering dekt de verzekeringnemer een bepaald risico af dat hij niet zelf wil dragen. De verzekeringnemer betaalt hiervoor maandelijks een vooraf afgesproken premie. Iedereen kan een verzekering afsluiten, en het opzeggen van een verzekering gaat net zo snel.

Wat is een bromfietsverzekering?
Een bromfietsverzekering is in principe hetzelfde als een scooterverzekering, en kunt u vergelijken met een autoverzekering. De bromfietsverzekering dekt de materiële en fysieke schade die u met een bromfiets kunt veroorzaken. In Nederland is een bromfietsverzekering verplicht. Dankzij deze verplichting hebben alle verkeersdeelnemers de garantie dat ze een schadevergoeding ontvangen zodra ze door de schuld van een (andere) bromfietsbestuurder schade leiden. Indien gewenst kan deze verplichte dekking uitgebreid worden zodat ook schade aan de eigen bromfiets onder de dekking van de bromfietsverzekering valt.

De bromfietsverzekeringen kunnen net als de autoverzekering worden onderverdeeld naar de geboden dekking. Er zijn drie verschillende soorten verzekeringen: WA, WA + casco en WA + volledig casco. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, dekt de WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) autoverzekering de schade die met een bromfiets veroorzaakt wordt waarvoor de eigenaar van de bromfiets wettelijk aansprakelijk is. Iedere bromfietsbezitter is verplicht om de bromfiets minimaal WA te verzekeren. Op het moment dat er met die verzekerde bromfiets schade aan andere personen of voertuigen veroorzaakt wordt, dan valt die schade binnen de dekking van de WA bromfietsverzekering. Een bromfietsverzekering met WA + beperkt casco biedt naast de verplichte WA-dekking ook dekking tegen schade aan de eigen bromfiets. Als de eigenaar van de bromfiets schade aan de eigen bromfiets krijgt, biedt deze verzekering dekking. Een WA + volledig casco wordt ook wel een all riskverzekering genoemd. De all risk scooterverzekering kent een uitgebreidere dekking dan de beperkt casco verzekering. Bij de all risk verzekering is schade aan de eigen bromfiets in de meeste situaties gedekt. Alleen als de schade het gevolg is van een aantal speciaal beschreven gebeurtenissen, wordt de schade niet vergoed. Voorbeelden van deze uitsluitingen zijn opzettelijke schade en schade die ontstaat als de bestuurder onder invloed is van drugs of alcohol.

Hoe kunt u de bromfietsverzekering afsluiten?
Heeft u een bromfiets gekocht en wilt u een verzekering voor uw bromfiets afsluiten? Er is een zeer groot aantal bromfietsverzekeringen beschikbaar waardoor een goede vergelijking heel belangrijk is. De goedkoopste verzekeraar is namelijk lang niet voor iedere situatie geschikt. Het vergelijken van bromfietsverzekeringen kan gemakkelijk online. Veel sites bieden tools aan waarmee u bromfietsverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Meestal kunnen de verzekeringen vergeleken worden op premie, maar u kunt de bromfietsverzekeringen ook vergelijken op de voorwaarden. Indien u een bromfietsverzekering vindt die bij uw wensen aansluit, kunt u eenvoudig een vrijblijvende offerte aanvragen. Indien gewenst, kunt u de meeste bromfietsverzekeringen ook direct online afsluiten.